ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΣ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Η ιστορία μας είναι η ιστορία τεσσάρων γενεών που έχουν αφοσιωθεί στην οινοποιία, με ρίζες στην οικογενειακή παράδοση και τις αξίες. Στο οινοποιείο Patriotis, είμαστε υπερήφανοι που μοιραζόμαστε την ιστορία μας και σας προσκαλούμε να μάθετε για τη ζεστασιά των ανθρώπων, τις διαχρονικές αξίες μας και το πάθος που κρύβεται πίσω από κάθε μπουκάλι κρασί μας.
Το boutique οινοποιείο Patriotis και ο ιδιόκτητος αμπελώνας ανήκει και λειτουργείται από την οικογένεια Στυλιανουδάκη, μία οικογένεια, με παράδοση στην οινοποιία που χρονολογείται από παλιά.
Στόχος μας είναι να δημιουργούμε κρασιά ήπιας παρέμβασης κλασικής γαλλικής οινοποίησης, από σταφύλια αειφόρου καλλιέργειας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε φιάλη είναι μια πραγματική έκφραση αυτού που πρεσβεύουμε και της δέσμευσής μας για αριστεία.

OUR STORY
Our story is one of four generations committed to winemaking, rooted in family tradition and values. At Patriotis, we’re proud to share our story, and invite you to learn about the warmth in people, our enduring values, and passion behind every bottle of our wine.
Patriotis Winery is a family owned and operated boutique winery and vineyard , with tradiiton in winemaking that dates back in time.
We aim to create honest, low-intervention wine, from sustainably grown grapes, in the classic old-world French style. We want to ensure every bottle is a true expression of us and our commitment to excellence.

1868
Το χωριό Βούβες και η κοιλάδα που το περιβάλλει έχουν μακρά ιστορία στην οινοποιία. Ο πρόγονός μας, Γιώργος Στυλιανουδάκης ή, όπως ήταν πιο γνωστός, ο Σπανουδογιώργης (1868- 1930), ήταν έμπειρος αμπελουργός που συμμετείχε στην Επανάσταση του Θερίσου (η σημαντικότερη εξέγερση των Κρητικών, υπό την ηγεσία του Ελευθέριου Βενιζέλου, με στόχο την επανένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα ). Το 1905 απέκτησε δύο παιδιά, τον Μανώλη (γνωστός ως «Πατριώτης» μετέπειτα) και την Αναστασία.


1889
Ο γιος του Σπανουδογιώργη, Μανώλης Στυλιανουδάκης (1889- 1939), έφυγε
για τις ΗΠΑ για να εργαστεί στα ορυχεία.Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε
και ανέλαβε τους αμπελώνες των προγόνων του, ξεκινώντας την επιχείρηση
εμπορίας οίνου. Το πρώτο του ιταλικό βαρέλι κρασιού (χωρητικότητας
περίπου 1500 λίτρων) το έφερε κυλώντας με τα χέρια του διανύοντας 7 χιλιόμετρα ανηφόρας μέσα από τους αμπελώνες. Ο θάνατός του προκλήθηκε από ατύχημα κατά
την περίοδο του τρύγου: προσπαθώντας να σπρώξει το φορτωμένο με
σταφύλια βαγόνι προς την ανηφόρα, το άλογο που τραβούσε το βαγόνι
γλίστρησε και όλο το φορτίο έπεσε πάνω στο στήθος του. Ο θάνατός του
από εσωτερική αιμορραγία επήλθε μέσα σε τρεις ημέρες σε ηλικία 50
ετών, αφήνοντας τους δύο γιους του, τον Πανάγο και τον Γιώργο, να
συνεχίσουν το όραμά του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης πήρε
το παρατσούκλι «Πατριώτης» (μία συνηθισμένη προσφώνηση της εποχής για να απευθυνθείς σε συμπατριώτη σου Έλληνα, όταν δε γνωρίζεις το όνομά του. Κυριολεκτικά σημαίνει «αυτός που αγαπάει βαθιά την πατρίδα του), το οποίο από τότε κληρονομήθηκε σε όλες τις επόμενες γενιές.
*
Στη φωτογραφία ο τροχός της άμαξας που προκάλεσε το θάνατο του
Πατριώτη το 1939.


1910
Ο Πανάγοςς Στυλιανουδάκης (1910-1997) ή Πατριωτοπανάγος, όπως ήταν το παρατσούκλι του,ως γιος του Πατριώτη, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας κρασιού με ένα παντοπωλείο στις Βούβες. Το 1940, ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του, έφυγε για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας ήδη τρία παιδιά (Στέλιο, Μανώλη, Μαρίκα) από το γάμο του με τη Σοφρωνία Στυλιανουδάκη.
Υπερασπιζόμενος τα ελληνικά σύνορα από την ιταλική εισβολή στα βουνά της Αλβανίας, υπέφερε από κρυοπαγήματα και ακρωτηριάστηκε δύο φορές και στα δύο πόδια - αρχικά μέχρι τους αστραγάλους και αργότερα λίγο κάτω από τα γόνατα. Ο Πανάγος επέστρεψε στην πατρίδα του, ως ανάπηρος πολέμου, και το 1945 απέκτησε το δικαίωμα μονοπώλιου τσιγάρων στο καφενείο-παντοπωλείο που είχε ήδη στην κατοχή του.
Ανέλαβε επίσημα την επιχείρηση κρασιού και παντοπωλείου μαζί με τα δύο αδέλφια της γυναίκας του (Ευτύχης και Γιώργος Μαθιουλάκης). Απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά (Γιώργο, Χρήστο, Δέσποινα, Νίκο) και πέθανε σε βαθιά γεράματα ως στοργικός παππούς.


1936
Ο Στέλιος Στυλιανουδάκης (1936 - 2019) ή Πατριωτοστέλιος άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο κρασιού με τον πατέρα και τους θείους του από μικρή ηλικία. Ήταν ο μόνος από τη νεότερη γενιά που ασχολήθηκε επαγγελματικά με το κρασί και καθώς ήθελε να υλοποιήσει τις δικές του ιδέες, αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Οι υπόλοιποι σεβάστηκαν την απόφασή του και ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν με τη βοήθεια της συζύγου του, Ασπασίας.
Κατάφερε να προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό της εποχής και κατασκεύασε δεξαμενές από τσιμέντο. Όντας εργατικός και οραματιστής, ανέπτυξε σταθερά και δυναμικά την επιχείρηση. Η ζωή του περιστρεφόταν κατά κύριο λόγο γύρω από τον αμπελώνα, αλλά διετέλεσε και εκλεγμένος εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεσμευμένος να βελτιώσει τη ζωή των συμπατριωτών του. Απέκτησε τρία παιδιά (την Ειρήνη, τη Σόνια και τον Παναγιώτη, τον σημερινό ιδιοκτήτη) και πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ενεργός αμπελουργός μέχρι τέλους.


1978
Ο Παναγιώτης Στυλιανουδάκης, γεννημένος το 1978, μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από αμπελώνες και κληρονόμησε το πάθος για την οινοποιία από τον πατέρα του. Μετά από σπουδές Οινολογίας στην Αθήνα και σε ηλικία 22 ετών, μετέφερε το παλιό οινοποιείο σε ένα νέο κτίριο με σύγχρονο οινολογικό εξοπλισμό. Ο Παναγιώτης συνδύασε τις επιστημονικές γνώσεις από τις σπουδές του με τη βαθιά ριζωμένη τεχνογνωσία στην οινοποίηση και χάραξε το δικό του δρόμο.


2014
Ο Παναγιώτης επέκτεινε τον αμπελώνα για να συμπεριλάβει καλά εγκλιματισμένες στο έδαφος μας διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, όπως το Syrah και το Sauvignon blanc, αλλά και γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, όπως το Ασύρτικο και τον Αυγουστιάτη, με εκπληκτικές δυνατότητες στην οινοποιία.















ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ο αυθεντικός χαρακτήρας του κρασιού μας εκφράζεται κυρίως από τον αμπελώνα. Εκεί ξεκινά η σκληρή δουλειά μας και εκεί αναδεικνύεται η ποιότητα των κρασιών μας. Οι αμπελώνες στα Μαυρόπηλα βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές της κοιλάδας με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο πρωινός ήλιος και το δροσερό θαλασσινό αγέρι, επιτρέπουν στα σταφύλια να ωριμάσουν με φυσικό τρόπο μέχρι να φτάσουν στην ιδανική ωριμότητα. Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούμε είναι τέλεια εγκλιματισμένες στο έδαφος μας, με εμφανή τα ποικιλιακά τους χαρακτηριστικά και τις ξεχωριστές τοπικές του εκφράσεις.




ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Βούβες 730 06
ΕΔΑΦΟΣ
Αργιλοπηλώδες πλούσιο σε ασβεστόλιθο
ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ασύρτικο, Sauvignon Blanc
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Syrah, Αυγουστιάτης
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
200m
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τον τομέα παραγωγής κρασιού όπου παραλαμβάνονται τα σταφύλια και ακολουθούν τα πρώτα στάδια της παραγωγής. Εδώ στεγάζονται οι οινοποιητές, το πνευματικό πιεστήριο, οι δεξαμενές κρυοεκχύλισης, οι δεξαμενές ζύμωσης και οι δεξαμενές σταθεροποίησης.
Τη γραμμή εμφιάλωσης που βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο , ο οποίος πληροί όλες τις σύγχρονες υγειονομικές προδιαγραφές και είναι ορατή από την παρακείμενη αίθουσα οινογευσίας.
Στο υπόγειο βρίσκεται το κελάρι με τα καινούργια δρύινα βαρέλια και τα παλιά βαρέλια καστανιάς, όπου το κρασί ωριμάζει σε ιδανικές συνθήκες πριν από την εμφιάλωση. Εκεί αποθηκεύεται επίσης το εμφιαλωμένο κρασί σε σταθερή θερμοκρασία 15°C και υγρασία 60%, γεγονός που εγγυάται τη σωστή εξέλιξη των κρασιών στη φιάλη.
Το οινοποιείο μας διαθέτει μια υπέροχη, σύγχρονη αίθουσα οινογευσίας, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί συνοδευόμενο από κρύα ορεκτικά. Αυτός ο νέος χώρος είναι το ιδανικό μέρος για τον επισκέπτη που επιδιώκει να χαλαρώσει, να δοκιμάσει τα κρασιά μας και να νιώσει την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού οινοποιείου.
Το εσωτερικό πατάρι που επιβλέπει τις ανοξείδωτες δεξαμενές και επιτρέπει την πανοραμική θέα μέχρι τη θάλασσα είναι επίσης διαθέσιμο για συναντήσεις ομάδων εργασίας ή προβολή εκπαιδευτικών βίντεο.